Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výživa v prevenci civilizačních onemocnění
Kaduchová, Pavla ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Bakalářská práce se zabývá vznikem a výskytem civilizačních onemocnění a možností jejich prevence z pohledu výživy. Zaměřuje se na konzumaci makronutrientů a mikronutrientů v potravinách s ohledem na možná rizika výskytu těchto chorob, a stejně tak jejich protektivní účinek. Teoretická část se stručně věnuje vybraným onemocněním a rizikovým faktorům podílejícím se na jejich vzniku, dále prevenci a podpoře zdraví, a zároveň se soustředí na výživu jako jeden z předních determinantů zdraví. Praktická část se zaměřuje na cíle a s nimi spojené hypotézy, na jejichž základě bylo provedeno dotazníkové šetření týkající se zájmu o složení potravin, vlivu výživy na výskyt civilizačních onemocnění a znalost nutričních doporučení. Shrnuje také charakteristiku vzorku respondentů a jejich aktuální životní styl pro porovnání s teoretickým povědomím o důležitosti výživy. Klíčová slova: civilizační onemocnění, prevence, výživa, životní styl, nutriční doporučení
Vliv stravování ve fast foodech na dětskou obezitu
Hájková, Magdaléna ; Čeledová, Libuše (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Bio-medicínské vymezení problematiky, doporučení pro praxi. Dotazníkové šetření na Dětské chirurgii a traumatologii Thomayerovy nemocnice a v jedné z pražských poboček fast foodu. Abstract Biomedical defining issues, recommendations for practice. Survey of pediatric surgery at Thomayer Hospital and one of Prague branches of fast food.
Podnikatelský plán zdravotnické služby poskytující komplexní poradenství běžné populaci a sportovcům
Frouz, Tomáš ; Trpišovský, Milan (vedoucí práce) ; Lejsal, Matěj (oponent)
Předložená diplomová práce seznamuje se zdravotním stavem současné populace v České republice a poukazuje především na strmý narůst civilizačních chorob spojených převážně s nevhodným životním stylem. Cílem práce je pak vypracování podnikatelského plánu vedoucího k založení společnosti, jež bude poskytovat služby v oblasti výživového poradenství, fyzioterapie, regenerace a pohybových aktivit. V teoretické části jsou definovány koncepty a východiska, z nichž diplomová práce vychází. Konkrétně se jedná o nástroje strategického řízení a náležitosti podnikatelského plánu. V teoretické části jsou dále vymezeny pojmy jako zdraví a zdravý životní styl. Praktická část zahrnuje část výzkumnou a analytickou, na jejichž základě je zpracován samotný podnikatelský plán. Metodologicky se jedná o kvantitativní výzkum, pro získání potřebných dat bylo využito techniky strukturovaného dotazníku. Analytická část pak zahrnuje analýzu obecného a oborového okolí, resp. vnitřního prostředí. Hlavní poznatky jsou shrnuty v provedené SWOT analýze. V závěru je realizovatelnost podnikatelského plánu zhodnocena. Navrhuji zde některá doporučení pro fungování společnosti v budoucnu. Klíčová slova: zdraví, zdravý životní styl, civilizační choroby, strategická analýza, strategické řízení, podnikatelský plán
Vliv stravování ve fast foodech na dětskou obezitu
Hájková, Magdaléna ; Čeledová, Libuše (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Bio-medicínské vymezení problematiky, doporučení pro praxi. Dotazníkové šetření na Dětské chirurgii a traumatologii Thomayerovy nemocnice a v jedné z pražských poboček fast foodu. Abstract Biomedical defining issues, recommendations for practice. Survey of pediatric surgery at Thomayer Hospital and one of Prague branches of fast food.
Vliv stravování ve fast foodech na dětskou obezitu
Hájková, Magdaléna ; Čeledová, Libuše (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Bio-medicínské vymezení problematiky, doporučení pro praxi. Dotazníkové šetření na Dětské chirurgii a traumatologii Thomayerovy nemocnice a v jedné z pražských poboček fast foodu. Abstract Biomedical defining issues, recommendations for practice. Survey of pediatric surgery at Thomayer Hospital and one of Prague branches of fast food.
Podnikatelský plán zdravotnické služby poskytující komplexní poradenství běžné populaci a sportovcům
Frouz, Tomáš ; Trpišovský, Milan (vedoucí práce) ; Lejsal, Matěj (oponent)
Předložená diplomová práce seznamuje se zdravotním stavem současné populace v České republice a poukazuje především na strmý narůst civilizačních chorob spojených převážně s nevhodným životním stylem. Cílem práce je pak vypracování podnikatelského plánu vedoucího k založení společnosti, jež bude poskytovat služby v oblasti výživového poradenství, fyzioterapie, regenerace a pohybových aktivit. V teoretické části jsou definovány koncepty a východiska, z nichž diplomová práce vychází. Konkrétně se jedná o nástroje strategického řízení a náležitosti podnikatelského plánu. V teoretické části jsou dále vymezeny pojmy jako zdraví a zdravý životní styl. Praktická část zahrnuje část výzkumnou a analytickou, na jejichž základě je zpracován samotný podnikatelský plán. Metodologicky se jedná o kvantitativní výzkum, pro získání potřebných dat bylo využito techniky strukturovaného dotazníku. Analytická část pak zahrnuje analýzu obecného a oborového okolí, resp. vnitřního prostředí. Hlavní poznatky jsou shrnuty v provedené SWOT analýze. V závěru je realizovatelnost podnikatelského plánu zhodnocena. Navrhuji zde některá doporučení pro fungování společnosti v budoucnu. Klíčová slova: zdraví, zdravý životní styl, civilizační choroby, strategická analýza, strategické řízení, podnikatelský plán
Výživové poradenství v 21. století
ROSOVÁ, Monika
Téma bakalářské práce komplexně shrnuje výživové poradenství ve 21. století. Zaměřuje se na obecný popis služeb výživových poraden, onemocnění, se kterým lidé do poraden přicházejí, a obecný stav výživy jako oboru dnes a v minulosti. Výživové poradny jsou v dnešní době vyhledávanými službami a poptávka po nich stále narůstá. Potenciální klient nemá výběr poradny jednoduchý, protože nejen nabízené produkty, ale celý byznys týkající se zdravého životního stylu se stává velmi populárním. Proto je nutné být při výběru všímavý a porovnávat poměr kvality a ceny služeb jednotlivých poraden. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části jsou popsány obecné pojmy jako zdravý životní styl nebo zdraví. Dále je tato část věnována mj. historii výživy, problematice nadváhy a obezity a poznatkům o výživovém poradenství. V práci je definováno výživové poradenství a je uveden rozdíl mezi výživovým poradcem a nutričním terapeutem. Další kapitoly jsou věnované osobnosti výživového poradce a etice v tomto oboru. Tato práce má stanovený jeden cíl, a to zmapovat výživové poradenství a jeho služby. Výzkumné otázky byly položeny čtyři. Jsou stanovené zvlášť pro klienty poraden a zvlášť pro výživové poradce. Zjišťovali jsme, jaký názor zastávají poradci a klienti na současný stav a kvalitu služeb výživových poraden. Výzkumné otázky znějí takto: 1. Jak jsou klienti spokojeni s kvalitou služeb ve výživové poradně? 2. Je výživové poradenství po finanční stránce dostupné? 3. Dodržují klienti výživová doporučení? 4. Jak vnímá výživový poradce konkurenci jiných výživových poradců? V praktické části je realizován vlastní výzkum, který probíhal kvalitativní metodou pomocí polostrukturovaných rozhovorů s respondenty. Výzkumný soubor tvořili výživoví poradci a bývalí klienti výživových poraden. Celkově bylo uskutečněno 14 rozhovorů, z toho bylo osloveno 7 klientů a 7 poradců. Výzkumnými otázkami jsem u klientů zjišťovala spokojenost s kvalitou služeb výživové poradny a názory na finanční dostupnost nabízených služeb. U poradců jsem se dotazovala na dodržování výživových doporučení u klientů a na to, jak výživový poradce vnímá konkurenci. Rozhovory oslovených respondentů byly přepsány a následně kódovány a kategorizovány pomocí metody papír-tužka. Všechny kategorie jsou dále rozepsány do dalších podkategorií, které uvádějí získaná data v kódech. Pro větší přehlednost jsou tyto kategorie uspořádány ve schématech. Z uskutečněného výzkumu lze vyvodit, že klienti jsou spokojeni s kvalitou služeb poradny i s přístupem výživového poradce. Při vyhledávání vhodné poradny se orientovali podle zkušeností svých známých nebo recenzí z internetu. O finanční dostupnosti si myslí, že je přiměřená kvalitě. V některých případech ani nebyla cenová dostupnost pro klienty důležitá. Výsledky výzkumu, týkající se výživových poradců, poukazují na sortiment jejich služeb. Klienty především zajímá redukce hmotnosti. Podle slov poradců je většina klientů spokojena s jejich přístupem, pokud ovšem program dokončí. Poradci uvádějí, že třetině až polovině klientů se nepodaří dokončit program, což poukazuje na to, že se doporučením poradců neřídili. Otázka konkurence je citlivé téma, zvláště pro menší poradny. To způsobuje především malá viditelnost a nedostatečná propagace. Jelikož jsem oslovila různě velké poradny, odpovědi se lišily. Přesto si poradci v Českých Budějovicích myslí, že konkurenci nemají nebo se spíše domnívají, že kvalitní konkurence zde není. Závěrem bych chtěla dodat, že při výběru výživové poradny je nutné sledovat kvalitu služeb, vzdělání poradců a komplexnost jejich služeb, což si klienti plně uvědomují.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.